Oppilaaksi musiikkiopistoon

Oppilaaksi musiikkiopistoon

Mukaan musiikkiin!

Itä-Helsingin musiikkiopistoon Taiteen perusopetuksen laajan oppimäärän opetukseen voi jokainen halukas hakeutua instrumenttikohtaiselle oppilaspaikalle soveltuvuustesteillä. Lisäksi tarjolla on monia muitakin mahdollisuuksia sukeltaa musiikkiopintojen pariin.

Eri ikäisille on tarjolla musiikkiopintojen aloitukseen instrumenttikohtaisia valmennusryhmiä. Valmennukseen ohjataan oppilasvalintojen soveltuvuuden kautta. Valmennuksessa oppilas tutustuu soittimeensa ja muodostaa käsityksen soittoharrastuksesta. Näin tuleville opinnoilleen luodaan hyvä pohja. Opetus tapahtuu pääsääntöisesti pienryhmässä kaksi kertaa viikossa, ryhmät muodostetaan ikä- ja instrumenttiryhmittäin. Musiikin hahmotusaineet integroidaan instrumenttiopetukseen heti alusta lähtien. 1-2 vuoden jälkeen, yksilöllisen edistymisen mukaan, valmennusoppilas siirtyy varsinaiselle oppilaspaikalle opettajan lausunnon kautta. Soitinvalmennusryhmien toimintaa ja musiikkiesityksiä voit katsella ja kuunnella tästä videosta.

Lisäksi tarjolla on monipuolista ryhmätoimintaa:  Sonetti-kuoro, Ukulele- ja Musiikkistartti-ryhmät, Kantelekerho, Rap-kerho sekä varhaisiän musiikkikasvatuksen monipuoliset ryhmät eri ikäisille. Ilmoittautuminen ryhmätoimintaan 23.5.2022 alkaen. Lomake aukeaa tähän.

Ilmoittautuminen oppilasvalintaan 

Ilmoittautuminen oppilasvalintoihin: 26.3. –1.5.2022 TÄSTÄ eepos-lomakkeella

Oppilasvalinnat: 30.-31.5.2022

Oppilasvalintoihin osallistujat voivat valmistautua esimerkiksi laulamalla omia lempilauluja ja oheisia ikäryhmittäin koottuja lauluja.

  • 9-vuotiaiden ja sitä nuorempien laulut
  • 10-vuotiaiden ja sitä vanhemipien laulut

Yksinlaulun oppilasvalinnat

Oppilasvalinnoissa esitetään kaksi erityylistä laulua, toinen suomen kielellä (esim. kansanlaulu). Mikäli lauluihin toivotaan säestystä, nuotit on otettava mukaan (opiston säestäjä on käytettävissä).

Koko perheen SOITINPOLKUPÄIVÄ

järjestetään lauantaina 26.3.2022 Iiris-keskuksessa (os. Marjaniementie 74). Tarkemmat ajankohdat ja sisältötiedot julkaistaan kotisivujemme etusivulla (Tiedotteet).

Katso myös rehtori Minna-Maria Pesosen videotervehdys, jossa esitellään musiikkiopiston toimintaa ja kerrotaan soitonopiskelusta Itä-Helsingin musiikkiopistossa.

Katso Itä-Helsingin musiikkiopiston toiminnasta kertova esittelyvideo tästä.

 

Käy myös tutustumassa soittimiin Sipuliuksen soitinpolulla

 

Tiedustelut ja lisätiedot:

Toimisto, sähköpostitse: ihmo@ihmo.fi tai puhelimitse (09) 7552 580

 

Ikäsuositukset

Opinnot suositellaan aloitettavaksi 9 ikävuoteen mennessä seuraavissa instrumenteissa: piano, viulu, alttoviulu, sello, kitara, nokkahuilu, poikkihuilu. Yli 9–vuotiailta toivotaan edellä mainittuihin soittimiin hakeville pääsääntöisesti edeltäviä opintoja ja soittonäytettä.

Käyrätorvi, pasuuna, trumpetti ja tuuba: soittimen ja soittajan koosta riippuen alle kouluikäisestä aikuisikään asti.

Klassinen yksinlaulu: yksilöllisen tilanteen mukaan/äänenmurroksen jälkeen noin 30 ikävuoteen mennessä.
Muiden instrumenttien ikäsuosituksista lisätietoja alempana.

Hakijat, joilla on edeltäviä opintoja

Piano: aiemmissa opinnoissaan pidemmälle edenneet, kaksi erityylistä sävellystä. Alkeisopetusta saaneet voivat halutessaan antaa vapaavalintaisen soittonäytteen soveltuvuustestin yhteydessä.

Klassinen yksinlaulu:
Oppilasvalinnoissa esitetään kaksi erityylistä laulua, toinen suomen kielellä (esim. kansanlaulu). Mikäli lauluihin toivotaan säestystä, nuotit on otettava mukaan (opiston säestäjä on käytettävissä).

Muut instrumentit: vapaavalintainen teos, alkeisopetusta saaneet voivat halutessaan antaa soittonäytteen soveltuvuustestin yhteydessä.

 

TIETOISKU ITÄ-HELSINGIN MUSIIKKIOPISTON OPISKELUTARJONNASTA

Solistinen pääaine

Solistisessa pääaineessa opetusta annetaan viikoittain seuraavasti:

  • valmennusosastolla 20 min
  • perusopinnoissa 40-45 min
  • syventävissä opinnoissa 45-60 min
  • aikuisosastolla 45 min

Opintojen alussa, tasoilla 1 ja 2, yksilötunnin rinnalla on ryhmätunti, joka sisältää yhteissoittoa ja musiikin hahmotusta.

Lisätietoa opiskelusta IHMO:n opetussuunnitelmasta

Mahdollisuuksiensa mukaan vanhemmat ovat lapsensa soittotunneilla mukana alkuvaiheessa ja auttavat lasta kotiharjoittelussa. Opiskelun perhekeskeisyydellä pyritään musiikin keinoin aktivoimaan ja kasvattamaan kotien luovaa ilmapiiriä.

Sivuaine ja toinen soitin

Oppilaan pääaineen opintojen edettyä tasolle 5 (taso 4 suoritettuna), oppilas voi hakea sivuainetta.
Toista soitinta voi opiskella pääaineen opintojen rinnalla jo aiemmin.
Sivuaineessa ja toisessa soittimessa oppitunnin pituus on 30 min/vko.
Lisäsoitinten opiskeluoikeutta voi anoa oman pääaineen opettajan kanssa käydyn opinto-ohjauksellisen keskustelun jälkeen.
Toisen soittimen ja sivuaineen opinnoista tulee lisämaksu lukukausimaksuun.
Lisäopinto-oikeus myönnetään henkilökohtaisen soitinsoveltuvuuden sekä olemassa olevien tuntiresurssien mukaan lukukausien/lukuvuosien taitteessa.

Yhteismusisointi

Yhteismusisoinnilla on IHMO:ssa pitkät perinteet ja yhteismusisoinnin tärkeyttä painotetaan opintojen kaikissa vaiheissa. Ryhmässä musisoiminen tukee oppilaan soittoharrastusta vahvistamalla jo omaksuttuja instrumenttitaitoja ja laajentaa musiikillista ymmärrystä. Monipuoliset yhteismusisointimahdollisuudet tukevat soittajien sosiaalisten taitojen ja keskinäisen vuorovaikutuksen kehittymistä.

Itä-Helsingin musiikkiopistossa toimivia orkestereita ja yhtyeitä:

JOUSIORKESTERIT
Prima Nota, Viikariorkesteri, Helsingin Lapsijouset, ja Helsingin Juniorijouset

PUHALLINORKESTERIT
Piipariorkesteri, Tuuliviiri ja Itätuuli

KAMARIMUSIIKKIRYHMÄT
Soitinkohtaiset ryhmät, projektit ja monipuoliset periodiluonteiset kamarimusiikkikokoonpanot

Kuorotoiminta

Lapsikuoro Sonetti on tarkoitettu kaikille lauluhaluisille tytöille ja pojille. Ryhmiä on kaksi n. 6–8 -vuotiaat ja yli 9–vuotiaat. Laulamisen ja äänileikkien lisäksi kuorossa harjoitellaan ilmaisua ja musiikkiin eläytymistä monipuolisilla työtavoilla mm. liikkeen ja rytmiikan keinoin.

Yleistä tietoa soittimista ja laulunopiskelusta

Oppilaalla tulee olla oma soitin, joka hankitaan yhteistyössä opettajan kanssa. Tietyissä soittimissa opiskelu aloitetaan pienikokoisella instrumentilla ja täysikokoiseen siirrytään vaiheittain.

Muita hankittavia tarvikkeita ovat soittimesta riippuen mm. nuottiteline, metronomi, instrumenttikohtaiset tarvikkeet, lehdykät ja röörit, aika ajoin vaihdettavat soitinten kielet sekä painetut nuottikirjat ja soitinkoulut.

Soitinesittelyssä annetaan lyhyesti tietoa seuraavista asioista: lapsen ikä/koko, jolloin soiton voi aloittaa, vanhempien osuus opiskelussa, soittimen hankinta, soittimen hinta ja mahdollista muuta tietoa.

 

Instrumenttien esittely:

Piano, cembalo, viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso, kitara (klassinen), kantele, nokkahuilu, poikkihuilu, klarinetti, oboe, saksofoni, fagotti, käyrätorvi, trumpetti, pasuuna, baritonitorvi, tuuba, harmonikka, lyömäsoittimet, yksinlaulu.

Soittimet on esitelty seuraavassa järjestyksessä:

1. Jousisoittimet: viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso
2. Kielisoittimet: kitara, kantele
3. Puupuhaltimet: poikkihuilu, nokkahuilu, klarinetti, oboe, saksofoni, fagotti
4. Vaskipuhaltimet: trumpetti, käyrätorvi, pasuuna
5. Kosketinsoittimet: piano, harmonikka
6. Lyömäsoittimet
7. Klassinen yksinlaulu

 

Jousisoittimet: viulu, alttoviulu, sello, kontrabasso

Jousisoitinperheeseen kuuluvat pienimmästä suurimpaan: viulu, alttoviulu, sello ja kontrabasso. Koko soitinperhe muodostaa yhdessä jousiorkesterin, jossa kirkkaammat ja korkeammat soitinvärit yhdistyvät matalampiin ja tummempiin sävyihin. Jousisoittimet sopivat monenlaisen musiikin tulkitsemiseen ja ovat erinomaisia kamarimusiikki-, orkesteri- ja soolosoittimia.

Kaikissa soittimissa luontevin aloitusikä on 5–9 -vuoden välillä. Opistossamme on käytössä Géza ja Csaba Szilvayn kehittämä lapsilähtöinen Colourstrings-metodi, joka antaa pienille soittajille tasapainoisen ja innostavan pohjan matkalla musiikin maailmaan.

Vanhempien tuki ja kannustus ovat erittäin tärkeää. Pienten lasten tunneilla vanhempien toivotaan olevan mukana sekä valvovan kotiharjoittelua. Suurikokoisten jousisoitinten kanssa lapset tarvitsevat kuljetusapua. Kaikissa jousisoittimissa on saatavilla lastenkokoja. Oma opettaja auttaa soittimen koon määrittelyssä sekä soittimen valinnassa. Soitinten hinnat vaihtelevat koon mukaan, aloittelijoiden soittimien hinnat: viulu ja alttoviulu noin 300–700 €, sello ja kontrabasso noin 800–1600 €.

Kitara

Kitara on monipuolinen, lasten ja nuorten suosiossa oleva soitin. Se sopii soolosoittoon, säestyssoittimeksi ja monenlaisiin kamarimusiikkiyhtyeisiin. Kotiharjoittelu on helppo järjestää, koska miellyttävä äänen voimakkuus ei häiritse muita perheenjäseniä eikä seinänaapureita. Kitaransoiton aloitusikä on yksilöllinen. Yleisin aloitusikä on 7-9 vuotta, mutta jo nuorempana on mahdollista aloittaa, koska pienille lapsille sopivia soittimia on nykyisin hyvin saatavilla. Aloittelijan kitara tarvikkeineen maksaa noin 200€ ja opettaja auttaa sopivan soittimen hankinnassa. Opiskelussa vanhempien tuki ja kannustus on tärkeää ja heidän toivotaan olevan mukana pienten lasten tunneilla ainakin alkuvaiheessa.

Kantele

Kanteleensoiton opiskelu aloitetaan yleensä 5–9 -vuotiaana. Opiskelussa vanhempien tuki ja kannustus on tärkeää, lisäksi heidän toivotaan olevan pienten lasten tunneilla mukana ja auttavan harjoittelussa kotona. Ensimmäisellä tunnilla neuvotellaan opettajan kanssa siitä, hankitaanko soitin ja kantelepöytä käytettynä vai uutena suoraan rakentajalta. Soitinta ei kannata hankkia keskustelematta ensin opettajan kanssa. Aloittelijan soitin on useimmiten ns. kotikantele, mutta on myös mahdollista aloittaa suoraan koneisto- eli konserttikanteleella. Käytetty kotikantele maksaa alkaen n. 1400 - 1600 €.  Uusien kotikanteleiden hinnat vaihtelevat 2320 - 2600 €. Tason 2 jälkeen on hyvä hankkia koneistokantele, jonka hinta on noin 5000 €. Musiikkiopistolla on kantele, joten omaa soitinta ei tarvitse kuljettaa mukana tunneilla.

Huilu

Huilu on ilmeikäs ja monivivahteinen soitin. Se soveltuu upeasti soolo-, kamarimusiikki- ja orkesterisoittimeksi. Huilunsoiton voi aloittaa noin 5–7 -vuotiaana. Opiskelussa vanhempien tuki ja kannustus on tärkeää, harjoittelu yhdessä lapsen kanssa sekä kotiharjoittelun valvominen on oleellista. Toisen vanhemmista toivotaan olevan parisen vuotta tunneilla mukana. Opettaja auttaa soittimen hankinnassa. Pienellä soittajalla on aluksi käyrä suukappale. Kun kädet kasvavat pituutta, vaihdetaan huiluun suora suukappale (=täysimittainen huilu). Aloittelijan huilu maksaa noin 600 € (sis. käyrän ja suoran suukappaleen).

Nokkahuilu

Nokkahuilunsoiton voi aloittaa noin 6-vuotiaana. Opiskelussa vanhempien tuki ja kannustus on tärkeää, lisäksi he voivat olla tunneilla mukana, mikäli lapsi niin haluaa. Aluksi hankitaan englantilaisotteinen, muovinen sopraanonokkahuilu. Soittimet ovat erikokoisia. Muoviset nokkahuilut maksavat alk. noin 25 € ja puiset alk. 135 €. Nokkahuilu on monipuolinen kamarimusiikkisoitin, jonka ääni sopii hyvin yhteen esim. kanteleen ja kitaran kanssa. Nokkahuilu voi olla alkuväylä klarinetin-, saksofonin-, oboen- ja fagotinsoittoon.

Klarinetti

Klarinetti on kaunis- ja pehmeä-ääninen kamarimusiikki- ja orkesterisoitin. Klarinetinsoiton voi aloittaa noin 8–10 -vuotiaana, riippuen siitä jaksaako hän kannattaa soitinta. Tätä ennen väyläsoittimena voidaan käyttää nokkahuilua. Opiskelussa vanhempien tuki ja kannustus on tärkeää, lisäksi heidän toivotaan valvovan kotiharjoittelua. Vanhemmat voivat olla tunneilla mukana opintojen alkuvaiheessa ja myöhemminkin, mikäli lapsi niin haluaa. Opettaja auttaa soittimen hankinnassa. Klarinetit maksavat alk. noin 500 €.

Saksofoni

Saksofoni on kaunisääninen ja monipuolinen soitin, jota käytetään aina sinfoniaorkestereista viihdeorkestereihin unohtamatta sooloteoksia. Saksofoninsoiton voi aloittaa noin 8–10 -vuotiaana. Opiskelussa vanhempien tuki ja kannustus on tärkeää, lisäksi heidän toivotaan valvovan kotiharjoittelua. Vanhempien toivotaan olevan tunneilla mukana opintojen alkuvaiheessa ja myöhemminkin, mikäli lapsi niin haluaa. Soitin hankitaan opettajan avustuksella joko käytettynä tai uutena. Käytetyt soittimet maksavat noin 700–1200 €, uudet soittimet noin 1400 €.

Oboe

Oboe kuuluu puupuhallinperheeseen ja sitä käytetään orkesteri-, kamarimusiikki- ja soolosoittimena. Oboensoiton voi aloittaa aikaisintaan noin 8-vuotiaana. Opiskelussa vanhempien tuki ja kannustus on tärkeää, lisäksi heidän toivotaan olevan aluksi tunneilla mukana ja osallistuvan kotiharjoitteluun. Opiskelu aloitetaan yleensä muovisella soittimella, jonka hankinnassa opettaja auttaa. Käytetyn soittimen voi saada noin 1000 eurolla, uusien hinta on noin 1200 eurosta ylöspäin. Musiikkiopistossa oboistit osallistuvat vuorollaan puhallinorkesterin toimintaan, lisäksi pari kertaa vuodessa pidetään ns. ”rööripajoja” joissa harjoitellaan soittimen suukappaleiden valmistamista. Oboistit ja fagotistit pienimmästä suurimpaan soittavat ”Rööriyhtyeessä”.

Fagotti

Fagotinsoiton voi aloittaa 11–13 -vuotiaana, käden koosta riippuen. Opiskelussa vanhempien tuki ja kannustus on tärkeää ja he voivat halutessaan olla tunneilla mukana. Soittimen hankinnassa on ehdottomasti opettajan oltava mukana. Soittimet ovat melko kalliita. Aloittelija saa usein lainasoittimen. Fagotti on puupuhallinperheen matalin soitin, jossa on pehmeä ja lämminsävyinen ääni. Fagottia on vaivattomampi puhaltaa kuin esim. oboeta, sillä äänen saamiseen riittää pienehkö paine. Röörit (=suukappaleet) tehdään opettajan avustuksella käsin, joten pientä askarteluakin riittää. Oboistit ja fagotistit pienimmästä suurimpaan soittavat ”Rööriyhtyeessä”.

Trumpetti

Trumpetinsoiton voi aloittaa sitten, kun jaksaa itse kannatella soitinta. Yläikärajaa ei ole. Toisin kuin yleensä luullaan, trumpetti ei vaadi erityisen suuria voimia tai jättiläisen keuhkoja - trumpetinsoitto on taitolaji. Trumpetilla voi voittaa yksin ja yhdessä, eri tyylilajeissa. Nuorimmat soittajat tarvitsevat aluksi vanhemman apua soittoläksyjen harjoittelussa sekä soittimen huollossa, jota harjoitellaan yhdessä opettajan kanssa. Opettaja auttaa myös soittimen hankinnassa.

Käyrätorvi

Käyrätorvensoiton voi aloittaa noin 6–17 -vuotiaana. Vanhemmat toimivat tarvittaessa soittimien kuljettajina, tunneilla läsnäolo ei ole välttämätöntä, mutta kotiharjoittelun seuraaminen on tärkeää. Soitin hankitaan opettajan avustuksella, musiikkiopistolla on muutamia lainakäyrätorvia. Soittimen hinta on alk. 350 €. Soittimia on erikokoisia. Pienimmät aloittavat lastenmallilla.

Pasuuna

Pasuuna on vaskisoitin, jota käytetään laajalti sinfonia- ja puhallinorkestereissa, big bandeissä ja jazz-musiikissa. Pasuunansoiton voi aloittaa n. 7-8 -vuotiaana, aina yläasteikään asti. Soitonopiskelun aloittaminen on enemmän kiinni lapsen koosta kuin iästä. Vanhempien apu kotiharjoittelussa on tärkeää. Soitin hankitaan opettajan avustuksella. Nykyään on jopa muovisia pasuunoita, jolla soiton voi aloittaa.

Baritonitorvi

Baritonitorvi on vaskisoitin, jonka uljas sointi on olennainen osa puhallinorkesterin ja brass bandin äänimaailmaa. Baritonitorvensoiton voi aloittaa myös pienemmällä altto- tai tenoritorvella. Instrumentit ovat rakenteellisesti erilaisia ja erikokoisia. Instrumentteja voi saada myös käytettynä. Ennen soittimen hankintaa vanhempien on ehdottomasti syytä neuvotella opettajan kanssa.

Tuuba

Tuuba on vaskisoittimista suurin ja rekisteriltään matalin. Sinfoniaorkesterissa on tuuba, puhallinorkesterissa ja brass bandissa on 2-4 tuubaa. Jazzyhtye, vaskikvintetti, torviseitsikko... kaikissa tarvitaan tuubaa! Tuubansoiton opiskelun voi aloittaa, kun jaksaa nostaa torven itsenäisesti kotelosta syliinsä ja ylettää puhaltamaan suukappaleeseen. Tuubaperheen pienemmistä jäsenistä (baritonitorvi, tenoritorvi ja alttotorvi) on helppo aikanaan vaihtaa tuubaan. Uusi soitin maksaa noin 1500 eurosta ylöspäin. Soittimen hankinnassa kannattaa neuvotella opettajan kanssa. Musiikkiopistolta vuokratulla voi hyvin aloittaa!

Piano

Pianonsoiton aloitusikä on yksilöllinen, 4–9 vuotta. Opiskelussa vanhempien tuki ja kannustus on tärkeää, lisäksi heidän toivotaan olevan pienten lasten tunneilla mukana ja valvovan kotiharjoittelua. Opintojen edellytyksenä on, että oppilaalla on kotonaan piano (huom! esim. sähköurut tai keyboardit eivät korvaa akustista pianoa). Aloittelijakin tarvitsee hyvän soittimen, jonka hankinnasta neuvotellaan opettajan kanssa. Mikäli aikomuksena on ostaa käytetty piano, kannattaa pyytää pianonvirittäjän lausunto koneiston kunnosta. Hyväkuntoiset käytetyt soittimet maksavat alk. noin 1400 €, uudet (esim. Yamaha) mallista riippuen noin 3500–8500 €. Pianonsoitonopetuksessa käytetään eri metodeja soittajan aloitusikä huomioiden. Pianisteja tarvitaan myös monipuolisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa.

Harmonikka

Harmonikansoiton voi aloittaa noin 5–9 -vuotiaana. Opiskelussa vanhempien tuki ja kannustus on tärkeää, lisäksi heidän toivotaan olevan pienten lasten tunneilla mukana ja auttavan kotiharjoittelussa. Vanhempien apua tarvitaan myös soittimen kuljettamisessa. Harmonikan hankinnasta sovitaan aina yhdessä opettajan kanssa. Vaihtoehtoina ovat uudet ja käytetyt harmonikat tai soittimen vuokraus. Käytetyt soittimet maksavat alk. noin 1000–1500 €, uudet alk. noin 1700–2000 €.

Lyömäsoittimet

Lyömäsoitinten soiton voi aloittaa sitten kun lapsen koordinaatio ja kehonhallinta on kehittynyt tarpeeksi. Suositeltava aloitusikä on noin 8 vuotta. Opiskelussa vanhempien tuki ja kannustus on tärkeää, lisäksi heidän toivotaan olevan opintojen alussa tunneilla mukana ja valvovan kotiharjoittelua. Opiskelu keskittyy orkesterilyömäsoittimiin, käsittäen melodialyömäsoittimista marimban ja kellopelin, patarummut sekä erilaiset käsillä soitettavat lyömäsoittimet kuten tamburiini ja lautaset. Rumpusetin soitto on osa opintoja. Opiston puhallinorkesterit, joissa lyömäsoittimilla on merkittävä rooli, tarjoavat erinomaisen mahdollisuuden soittaa lyömäsoittimia yhdessä muiden kanssa. Kotiharjoittelua varten rumpusetin osto ei ole välttämätöntä. Alkuun pääsemiseksi riittää esim. pikkurumpujen tai käsillä soitettavan rummun hankinta (djembe) ja pieni melodinen lyömäsoitin. Aloitussoittimien hinnat alkavat n. 300 eurosta. Opettaja antaa neuvoja soitinten hankinnassa.

Klassinen yksinlaulu

Laulunopiskelun voi aloittaa n. 16-vuotiaana. Nuotinlukutaito ja jonkin soittimen soittotaito on hyvä tausta. Musiikkiopiston opinto-ohjelmaan kuuluvat, paitsi omat laulutunnit, myös säestystunnit, musiikin hahmotusaineiden opiskelu, esiintymiset ja tasolta toiselle eteneminen omassa tahdissa. Monet pääkaupunkiseudun tasokkaiden kuorojen laulajat ovatkin löytäneet opistostamme hyvän kanavan henkilökohtaisen äänenkäytön kehittämiseen. Laulun oppilasvalinnassa esitetään kaksi erityylistä laulua, joista toinen suomen kielellä (esim. kansanlaulu). Molemmat laulut esitetään ulkoa. Mikäli lauluihin toivotaan säestystä, nuotit on otettava mukaan (opiston säestäjä on käytettävissä).