Yhteismusisointi
Itä-Helsingin musiikkiopiston opetussuunnitelmassa yhteismusisointi on keskeisessä asemassa. Yhteismusisointi alkaa jo valmentavan vaiheen opinnoissa jatkuen edelleen musiikin hahmotusaineissa, omaan soittimen opintoihin kuuluvassa ryhmäsoitossa ja kamarimusiikissa.
Musiikkiopisto on tunnettu korkealaatuisista jousi- ja puhallinorkestereistaan.
Opiston jousiorkesterit ovat Prima Nota, Viikariorkesteri, Helsingin Lapsijouset ja Helsingin Juniorijouset. Prima Nota, Viikarit ja Lapsijouset ovat pääsääntöisesti perusopintojen orkestereita, ja Juniorijouset kuuluvat syventäviin opintoihin.
Musiikkiopistossa on kolme puhallinorkesteria: Piiparit, Tuuliviiri (perusopinnot) ja Itätuuli (syventävät opinnot). Kaikkiin puhallinorkestereihin kuuluvat oleellisena osana myös lyömäsoittimet.
Orkesterit esiintyvät säännöllisesti musiikkiopiston omissa konserteissa ja edustavat opistoa ulkopuolisten järjestämissä tilaisuuksissa. Orkesterit muodostavat asteittain etenevän orkesteripolun, jota oppilas seuraa siitä lähtien, kun taidot mahdollistavat soittamisen orkesterikokoonpanossa. Syventävissä opinnoissa polku johtaa ammattilaistasoon saakka. Orkesteripolun mahdollistavat IHMO:n opettajien tarjoama laadukas yhteismusisointikoulutus ja oppilaiden valmius sitoutua säännölliseen orkesteritoimintaan.
Viikariorkesteri
Viikariorkesteri on noin 50 hengen soittajisto, jossa useimmat jousisoittajat aloittavat orkesteriopintonsa. Orkesterissa soittaa 9-13-vuotiaita lapsia ja nuoria soittiminaan viulu, alttoviulu, sello ja kontrabasso. Viikarit harjoittelevat keskiviikkoisin kapellimestari Maija Sinisalon johdolla. Opettajatiimissä ovat mukana myös Noora Voima (viulu), Tina Brännkärr (alttoviulu), Anna Hannikainen (sello) sekä Malla Lounasheimo (kontrabasso).
Helsingin Lapsijouset
Helsingin Lapsijousissa soittajia on noin 40. Soittajat ovat iältään n. 10-13-vuotiaita. Orkesteria johtaa Tarja Nyberg. Lapsijousten stemma- ja tuttiharjoitukset ovat tiistaisin.
Prima Nota -orkesteri
Prima Nota orkesteri on noin 50 jousisoittajan kokoonpano, joka kokoontuu kerran viikossa stemma ja tuttiharjoitukseen. Orkesterin ohjelmistossa pyritään monipuolisuuteen ja ohjelmistoon kuuluu niin 1600-luvun barokkimusiikkia kuin elokuvasävelmiä ja kaikkea siltä väliltä. Hyvän ja nautittavan lopputuloksen saavuttamiseksi orkesterin opettajatiimi huolehtii kunkin soitinryhmän osaamisesta stemmaharjoituksissa ja tuttiharjoituksessa koko orkesteri kokoontuu yhteen hiomaan yhteissoittoa ja kokonaistulkintaa.
Soittajat Prima Nota orkesterissa ovat pääaineen opinnoissaan tasoilla 3 ja 4 ja suurin osa oppilaista on 13–20-vuotiaita. Stemmaharjoitus kestää 45 minuuttia ja tuttiharjoitus 60 minuuttia viikossa.
Helsingin Juniorijouset
Helsingin Juniorijouset (The Helsinki Strings) on Itä-Helsingin musiikkiopiston maailmanmaineeseen noussut jousiorkesteri, jonka soittajat ovat 11–17-vuotiaita. Orkesterin perustivat vuonna 1972 Géza ja Csaba Szilvay. Helsingin Juniorijouset on kolmiportaisen orkesterikoulutuksen huippu, jonne soittajat nousevat Viikariorkesterin ja Helsingin Lapsijousten kautta. Orkesterien koulutus perustuu Itä-Helsingin musiikkiopistossa kehitettyyn Colourstrings-opetukseen.
Juniorijousten konsertti-, levytys- ja koulutustoiminta ovat merkittävästi vaikuttaneet Suomen musiikkikasvatukseen ja tehneet suomalaista kulttuuria ja musiikkikasvatusta tunnetuksi eri puolilla maailmaa.
Syksystä 2022 lähtien Helsingin Juniorijousten kapellimestarina on toiminut Kasmir Uusitupa, yksi maamme monipuolisimmista nuorista viulisteista. Kasmir Uusitupa on itsekin aloittanut viuluopintonsa Itä-Helsingin musiikkiopistossa Lauri Untamalan johdolla ja soittanut useita vuosia Helsingin Juniorijousissa.
Tuuliviiri ja Itätuuli
Itä-Helsingin musiikkiopiston puhallinorkesteri perustettiin vuonna 1995 johtajansa Helena Sinisalon toimesta. Aluksi soittajia oli vain kymmenkunta ja soitinvalikoimakin melko pieni. Nykyisin puhallinorkesterit Itätuuli ja Tuuliviiri ovat vakiintuneet oleelliseksi osaksi musiikkiopiston toimintaa. Orkestereissa on yhteensä noin 110 soittajaa (lukuvuonna 2022-2023 soittajia on yht. 110), iältään 10–20 -vuotiaita. Arvokkaana lisänä on myös jatkuvasti kasvava joukko musiikkiopiston ulkopuolisia soittajia. Soitinvalikoima kattaa kaikki puhallinorkestereissa tarvittavat soittimet.
Itätuuli ja Tuuliviiri tunnetaan Suomessa ja tunnetaan nimenomaan soivasta laadustaan. Aivan oma merkityksensä soinnille on opettajien osallistuminen orkesteritoimintaan. Jo vuosia vastuu harjoittamisesta on jaettu soitonopettajille ja moni heistä myös soittaa oppilaidensa kanssa orkestereissa. Orkestereita on pyydetty esiintymään näyttäviin tilaisuuksiin ja suuriinkin saleihin: Pohjoismaiset puhallinpäivät, Musiikkitalon konsertit yhteistyössä Helsingin kaupunginorkesterin kanssa, vapputervehdys Presidentinlinnassa ym. Näkyvä toiminta on tuonut myös Helsingin Suomen puhallinmusiikkikartalle. Toimivan tukiorganisaation ansiosta konserttijärjestelyt kotimaassa ja lukuisat konserttimatkat ulkomaille on aina hoidettu ammattitaitoisesti.
Lukuvuonna 2024 – 2025 orkesteritoiminta alkaa:
ma 26.8. Itätuuli, ti 27.8. Tuuliviiri, lukuvuoden 2023-2024 kokoonpanot
ma 2.9. Itätuuli, ti 3.9. Tuuliviiri, lukuvuoden 2024-2025 uudet orkesterit
Piiparit
Puhallinorkesteri Piiparit on orkesterisoittoa aloittavien oppilaiden orkesteri, joka aloitti nykyisessä muodossaan syksyllä 2019. Harjoitukset toteutetaan lukuvuoden aikana kahtena koko orkesterin periodina (syksy ja kevät). Tämän lisäksi on lukukausien päätteeksi konsertti, jossa kaikki puhallinorkesterit esiintyvät.
Huom! Piipareilla on avajaiskonserttia (30.8.) varten harjoitukset pe 23.8.2024 klo 17.00-18.15 Herttoniemenrannan koulun teatteriaulassa.
Piiparit-orkesterin syysperiodin harjoituspäivät:
Pe 8.11., 15.11., 22.11., 29.11. ja 13.12. Lisäksi on joulukonsertti ma 16.12.2024.
SONETTI-kuoro on tarkoitettu kaikille lauluhaluisille lapsille 6-vuotiaista alkaen. Laulamisen ja äänileikkien lisäksi kuorossa harjoitellaan ilmaisua ja musiikkiin eläytymistä monipuolisilla työtavoilla mm. liikkeen ja rytmiikan keinoin. Kuoron tavoitteita:
• Kaveri- ja ryhmätaitojen kehittäminen
• Musiikillisen itseilmaisun tukeminen:
– monipuoliseen äänenkäyttöön rohkaiseminen ja lauluilmaisun tukeminen
– kehotietoisuuden kasvattaminen ja kehollisen itseilmaisun vahvistaminen
Ohjelmisto koostuu mm. lastenlauluista, eri maiden kansanlauluista sekä lasten omista toiveista, jotka otetaan huomioon ja toteutetaan mahdollisuuksien mukaan.
Kuoronjohtajana toimii musiikin maisterit Ulla Piispanen ja Lotte Lehikoinen.
Kuoro harjoittelee torstaisin Iiris-keskuksen tiloissa Itäkeskuksessa:
• klo 15.45–17.00 yli 10 vuotiaat, ohjaa Lotte Lehikoinen
• klo 16.30–17.30 8–9-vuotiaat, ohjaa Ulla Piispanen
• klo 17.30–18.30 n. 6–7-vuotiaat, ohjaa Ulla Piispanen
Musiikkiopistossa toimii useita soitinkohtaisia yhtyeitä. Suurimpia säännöllisesti toimivia kokoonpanoja ovat harmonikkaorkesteri sekä kitaraorkesteri.
Vuosittain toteutettavan barokkikurssin yhteydessä toimii myös barokkiorkesteri.