alapalkk2-sini

Tallinnan konserttimatka

Helsingin Juniorijouset teki konserttimatkan Tallinnaan 14.-17.10.2023. Konserttimatka oli ensimmäinen pandemian jälkeinen ulkomaanmatka – ensimmäinen matka yli viiteen vuoteen. Samalla se oli nykykokoonpanon ensimmäinen konserttimatka, ja huipentui uraauurtavaan, ensimmäiseen suomalaisorkesterin vierailuun ja konserttiin Tallinnan Muusika– ja Balettikoolilla (Muba) – ja kokeatasoiseen yhteiskonserttiin Muban isäntien kanssa. 

HJJ kuva 15

Konsertti Mustapäiden talolla 

Juniorijousten matkasi Tallinnaan, jossa sen oman konsertin 14.10 esityspaikaksi oli valittu historiallinen 1500-luvulla valmistunut Mustapäiden talo vanhassa kaupungissa. Se on Tallinna Filharmonian koti ja jo pelkästään rakennuksena turistinähtävyys. 

Konserttisali osoittautui heti kenraaliharjoituksen alussa odotetun upeaksi ja soinniltaan erinomaiseksi. Puolitäysi sali saikin kuulla hienon konsertin. Tunnin mittaisessa ohjelmassa oli Griegin Kevät, Johan Svendsenin sovittaman Ole Bullin Paimentytön laulu, Mozartin Eine Kleine Nachtmusik, Sibeliuksen Impromptu, Pärtin Silouans Song sekä Bartókin Romanialaiset tanssit. 

Kasmirin johtamana orkesteri soitti hienon konsertin: orkesterin syksyn työ oli todellakin kantanut hedelmää. Orkesteri myös reagoi kenraalissa annettuihin ohjeisiin – ja kapellimestarin tulkintaan konsertin aikana. Yleisö oli haltioissaan Juniorijousten soinnista ja soiton tasosta – ja orkesteri tulikin lavalle useaan otteeseen uudestaan kumartamaan jatkuvien aplodien raikuessa.  

Mubaan tutustumista ja yhteistyötä 

Matkan toisen päivän, sunnuntain, aloitimme tutustumismatkalla Fotografiska-museoo. Päivän pääohjelma oli tutustuminen Mubaan ja sen hienoon uuteen kiinteistöön (https://muba.edu.ee/). Andres Kaljuste järjesti meille silmiä avaavan kiertokäynnin tähän 24.000 m2:n suuruiseen upeaan taloon, joka on suunniteltu musiikille ja baletille. Siinä on upeasti suunnitellut tilat niin koulunkäynnille, hallinnolle, asumiselle, elämiselle, baletille kuin musiikillekin.  

Kierroksen jälkeen oli aika Indrek Palun vetämälle impro-sessiolle ja ensimmäinen yhteisharjoitus mubalaisten kanssa: valmistautumista tiistain konsertin Vaughan Williamsin yhteisesitykseen Kasmirin johtamana.  

Matkan huipennus: yhteiskonsertti Muballa 

Maanantain ja tiistain harjoitusten – ja vanhaan kaupunkiin tutustumisen – jälkeen oli aika tiistai-illan yhteiskonsertille. Illan konsertti oli erityinen, sillä Juniorijouset olisi ensimmäinen suomalainen orkesteri, joka on esiintynyt Muballa! Historiallinen konsertti! 

Konserttisalin permanto oli täynnä ja tunnelma oli käsinkosketeltava. Muban sinfoniaorkesteri aloitti konsertin mieliinpainuvalla esityksellä Einojuhani Rautavaaran Cantus Arcticuksesta. Junkkarit esittivät taas unohtumattomat tulkinnat Sibeliuksen, Pärtin ja Bartókin teoksista. Juniorijouset reagoivat Kasmirin tulkintaan ammattimaisesti. Tulkinta oli entisestään jalostunut kolmessa päivässä. Sekä sointi että jännite oli käsinkosketeltava.  

Konsertin päätti Mubalaisten kanssa esitetty yhteisnumero Vaughan Williamsin ”Fantasia on a Theme by Thomas Tallis”. Teoksen toinen orkesteri soitti salin parvelta, ykkösorkesterin soittaessa normaalilta konserttilavalta. Tämä upea esitys huipensi koko neljän päivän rupeaman! 

Olemme äärettömän onnekkaita aikaamme Muballa. Halumme välittää lämpimän kiitoksen Muballe, ja erityisesti meistä huolta pitäneille Andres Kaljusteelle, Meeli Jogistelle ja Reet Käärikille, sekä improsession vetäneelle Indrek Palulle. Aitäh! Toivomme tämän olevan hyvä alku tiiviimmälle yhteistyölle.  

Konsertin ja nopean illallisen jälkeen suuntasimme satamaan ja otimme illan viimeisen lautan kotiin. Kotimatkalla kävimme läpi koko matkan tapahtumat, tärkeimmät muistot ja parhaat musiikilliset hetket ja oli kiitosten aika. Kerrassaan onnistuneen matkan jälkeen oli syysloman aika. 

Makupaloista matkan konserteista voi nauttia Juniorijousten Facebook-sivulla https://www.facebook.com/Juniorijouset